Når man holdt på en liten stund med taekwon-do, er det naturlig at mange begynner å bli nysgjerrige på konkurranser, og har lyst til å prøve seg. Konkurranser er en kjempefin måte å få testet kunnskapen sin ordentlig, og ofte masse moro også. Likevel kan det være utfordrende å sette seg ordentlig inn i hvordan alt egentlig foregår dersom man er relativt ny til sporten. Derfor finner du her en kort introduksjon til konkurranser innenfor taekwon-do.

Hvordan foregår en konkurranse?

Konkurranser er ikke så skumle eller vanskelige å forstå som de kanskje kan virke. Konkurranser skal være morsomme for de som deltar, og sørger for at du møter noen som er på ditt nivå. Derfor deles konkurrentene opp i grupper etter kjønn, beltegrad og aldersgruppe. Slik er du sikker på at du får konkurrere med noen som ikke er mye flinkere eller dårligere enn deg, og det blir en rettferdig kamp som alle kan trives med.

Mønster

Mønster er en av de to konkurransegrenene man hovedsaklig konkurrerer i i taekwon-do. Her øver man inn et program på forhånd, og fremfører det så hver for seg og får en egen poengsum. Programmet består av mange forskjellige teknikker og stillinger som tilhører sporten, og her handler det rett og slett bare om å utføre programmet sitt best mulig. Til slutt sammenlignes poengsummene, og høyeste poengsum vinner.

Kamp

Denne konkurransegrenen skiller seg fra mønster ved at man fysisk konkurrerer mot en annen. Selve kampen varer totalt i seks minutter, med tre runder på to minutter hver. Vinneren avgjøres ut ifra hvem av konkurrentene som treffer motstanderen flest ganger. I tillegg til oppdelingen i grupper som er forklart overfor deles man her også opp i egne vektklasser innenfor kjønnene for å sørge for at det blir rettferdig. Denne konkurransegrenen deles inn i to øvelser, avtalt kamp og fri kamp. Avtalt kamp er, som det ligger i ordet, avtalt på forhånd, så konkurrentene vet hva som skal skje. I fri kamp vet man ikke hva som kommer til å skje, så her er det virkelig spennende å følge med.

Konkurranser er altså ikke så kompliserte, og kanskje du til og med har blitt litt nysgjerrig nå? Så meld deg på og prøv deg på en konkurranse, det er bare moro.